Staropolska stołówka czyli „Kuchni Żupnej dawne dzieje”

250151_1352754687_9259_dNa kilka wieczorów niecodziennej rozrywki dostarczyło mi Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce. Wszystko to za sprawą Małgorzaty Piery, która przenosi czytelnika w czasie i barwnie opowiada o tym, jak wyglądała pewna staropolska zakładowa stołówka.

Autorka „Kuchni Żupnej” opisuje zaledwie skrawek naszej rodzimej kultury, skupiając się na Wieliczce i okolicach, funkcjonującej tu pierwszej stołówce oraz jej historii. Warte podkreślenie jest to, że kuchnia żupna to tak naprawdę pierwsza stołówka zakładowa na naszych ziemiach. Usytuowana przy kopalni soli, dostarczała przez wieki strawy dla ciężko pracujących ludzi. Małgorzata Piera opisuje, że już ok. połowy wieku XIV, ruszyła tu ta niezwykła jadłodajnia. Mamy w książce opis samego budynku, pieca, kuchni, pracujących tutaj ludzi, wykonujących określone obowiązki, wg obowiązującej hierarchii. Są też opisane dokładnie kuchenne pomieszczenia.Czytaj wiecej: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/staropolska_stolowka_czyli_kuchni_zupnej_dawne_dzieje_250151.html

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s